Főcímek

Miért tökéletes választás Kréta a görög sziget

Kréta a görög sziget

A krétai Mochlos kis, patkó alakú öblébe sétálok. Fél tucat étterem, minden kobaltfa szék, fehérre meszelt asztal és tábla kínál giroszkópot és frissen fogott halat. Az alacsony tengerfalat szegélyező vékony kőcsíkon egy maroknyi helyi lakos törülközik le egy késői merülés után, az utolsó két fej a metálkék vízben billeg, a mögöttük lévő kis, púpos szigetet a sárgabarack-arany fény megvilágítja. a nap, lassan elmerül a horizont alá.

Elhelyezkedek egy hideg Mythos mellett, és rendelek egy tányér ropogós gyrost, friss pitát és tzatzikit. Ahogy kinézek a lassan sötétedő Mirabello-öbölre, biztos vagyok benne, hogy egy hét itt, ha nem csinálok mást, mint a 10 perces sétát a szállodám, a Mochlos Blue és a tavernák e lepusztult kuplungja között, helyreállítóbb lenne, mint egy luxus gyógyszálló.

Richtis-szoros

Egyszerűen gyönyörű: hűsöljön a Richtis-szorosban – egy államilag védett parkban, Exo Mouliana közelében, Sitia, Kréta keleti részén.
Kép megtekintése teljes képernyőn
Hűsöljön le a Richtis-szorosban – egy államilag védett parkban, Exo Mouliana közelében, Sitia, Kréta keleti részén. Fénykép: Nick Brundle / Getty Images
De Krétának ezt a csendes szegletét érdemes felfedezni. A Dikti-hegységnek otthont adó északkelet a sziget egyik utolsó érintetlen partszakasza, és távol van az Elounda körüli tengerparton szétszórt luxusüdülőhelyektől, valamint az 1980-as évek kiterjedt szállodáitól és apartmanjaitól, amelyek olyan helyekre jellemzőek, mint Agios Nikolaos.

Egy lusta első nap után elindultam, hogy felfedezzek egy jó helyi strandot (az egyetlen dolog, ami Mochlosban nincs), és követem a főúttól 3 km-re elrejtett Tholosra vonatkozó ajánlást.

Kiderül, hogy ez a strand abszolút csemege: egy hosszú homokcsík, amelyen nincsenek napozóágyak és napernyők, az egyetlen árnyék, amelyet egy maroknyi autót megóvó tamarindfák vetnek. Ahogy belépek a vízbe, csak egy pár úszik. A víz szikrázóan tiszta, apró halrajok suhannak át a sekélyen. A hegyek a tengerpart déli végébe tornyosulnak egy fehérre meszelt ház mellett azon a kis úton, amely a földnyelven észak felé vezet.

Az úszás valójában csak ürügy a túlzott kényeztetésre. A krétai ételek vitathatatlanul a legjobbak Görögországban, a sziget változatos tájain a hegyi gyógynövényektől, zöldektől és csípős sajtoktól kezdve a füvesen finom olívaolajokig, frissen fogott halakig és ropogós cukrászsüteményekig, mint a spanakopita – arany pelyhes tészta, sós fetával és gyógynövények. A legjobb az egészben, mivel Krétának ez a része a főbb turistaútvonaltól távol esik, így még a leglátványosabb fekvésű tavernákat is ritkán lepik el.

 

 

Mirsini

Mirsini faluba tartok, ahol fehérre meszelt házak kapaszkodnak fel a hegyoldalon. Mochlos pedig alig több, mint egy homályos fehér perem egy kis tengersávban, több száz méterrel alatta. Ahogy felmászok a Taverna Kathodon lépcsőin, kör alakú paradicsomtálcák mellett haladok el, amelyek lassan száradnak a napsütésben. Kilépek egy sor kis teraszra, tele terrakotta edényekkel és egymáshoz nem illő székekkel és asztalokkal. Az élénksárga falakat a szalmakalaptól a művirágokig és a régi konyhai eszközökig minden borítja.

Mivel Krétának ez a területe nem esik le a főbb turistaútvonaltól, még a leglátványosabb fekvésű tavernákat is ritkán árasztják el.
A kilátás olyan látványos – nagyszerű, bozótos hegyek, Kréta szaggatott északi partjának távoli körvonala, mint egy hatalmas alvó aligátor a tenger mellett –, hogy nem számít, ha az étel átlagos volt. Ehelyett ropogós mizithropitát eszem – sajttal töltött, a serpenyőről forrón, mézzel meglocsolt lapos kenyeret, valamint dolmadakiát – a legzamatosabb szőlőlevelet, amit valaha kóstoltam.

 

Szólj hozzá!