Főcímek

Itt egy búzadarás pizzatészta recept-próbáld ki!

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 bögre finomliszt (3,5 dl)
  • 0.3 bögre búzadara (1 dl)
  • 1.5 teáskanál ső
  • 1 kávéskanál instant élesztő (púpozott)
  • 1.6 dl víz (kicsivel több, mint 1/3 bögre)
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor (vagy 1 db kockacukor)

Elkészítés

A tésztához

  1. Keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót egy tálban. A tál közepén formázzunk egy “lyukat”, amibe később belekerülhet a víz.
  2. Melegítsük fel a vizet, és keverjük el a cukorral, majd öntsük az előbb említett “lyukba”.
  3. Szórjuk az élesztőt a vízbe, és óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy minél kevesebb liszt kerüljön hozzá. Várjunk addig, amíg elkezd habosodni a teteje (kb. 5 perc).
  4. Adjuk hozzá az olajat, majd kezdjük el összedolgozni: én általában a keverő dagasztókarjával dolgozom össze, majd kézzel átgyúrom, így érzem, hogy milyen az állaga. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk, ezt pár csepp víz és liszt hozzáadásával tudjuk korrigálni.
  5. Olajozzuk be a tésztagombócot, és tegyük egy jól záródó tálba, vagy takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a duplájára.
  6. Osszuk annyi kisebb gombócba, amennyi pizzát szeretnénk (ez a mennyiség általában 2 db 32 cm-s pizzához elég), és várjunk még 10 percet, mielőtt kézzel kinyújtanánk. Tegyünk rá paradicsomszószt, sajtot, és egyéb feltéteket.
  7. A sütő legalsó rácsán (ez változtatható attól függően, hogy mennyire éget a sütőnk), alaposan előmelegített, forró sütőben (250 °C vagy a maximum fokozat) süssük addig, amíg aranybarna lesz a széle, és az alja is kellően átsül.

A buzadarával készült pizzatészta recept más, mint a hagyományos búzalisztes recept, mert a buzadara jóval táplálóbb és egészségesebb alternatívát kínál. Néhány oka ennek:

  • Magasabb tápérték: A buzadara magasabb rosttartalommal rendelkezik, mint a hagyományos búzaliszt, így lassabban emészthető, és hosszabb ideig tartja telítettnek az embert.
  • Gluténmentes alternatíva: A buzadara gluténmentes, így ideális választás lehet azoknak, akik gluténérzékenyek vagy gluténmentes étrendet követnek.
  • Egészségesebb összetevők: A buzadara magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos búzaliszt. Például több B-vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaz.
  • Ízletesebb textúra és íz: A buzadara jellegzetes ízt és textúrát ad a tésztának, ami egyedi és ízletes élményt nyújt,
  • FORRÁS:nosalty

  • Sütés hőfoka: 250 °C

Szólj hozzá!