Hozzávalók
A tésztához
-
1 bögre finomliszt (3,5 dl)
-
0.3 bögre búzadara (1 dl)
-
1.5 teáskanál ső
-
1 kávéskanál instant élesztő (púpozott)
-
1.6 dl víz (kicsivel több, mint 1/3 bögre)
-
2 teáskanál olívaolaj
-
1 teáskanál cukor (vagy 1 db kockacukor)
Elkészítés
A tésztához
- Keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót egy tálban. A tál közepén formázzunk egy “lyukat”, amibe később belekerülhet a víz.
- Melegítsük fel a vizet, és keverjük el a cukorral, majd öntsük az előbb említett “lyukba”.
- Szórjuk az élesztőt a vízbe, és óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy minél kevesebb liszt kerüljön hozzá. Várjunk addig, amíg elkezd habosodni a teteje (kb. 5 perc).
- Adjuk hozzá az olajat, majd kezdjük el összedolgozni: én általában a keverő dagasztókarjával dolgozom össze, majd kézzel átgyúrom, így érzem, hogy milyen az állaga. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk, ezt pár csepp víz és liszt hozzáadásával tudjuk korrigálni.
- Olajozzuk be a tésztagombócot, és tegyük egy jól záródó tálba, vagy takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a duplájára.
- Osszuk annyi kisebb gombócba, amennyi pizzát szeretnénk (ez a mennyiség általában 2 db 32 cm-s pizzához elég), és várjunk még 10 percet, mielőtt kézzel kinyújtanánk. Tegyünk rá paradicsomszószt, sajtot, és egyéb feltéteket.
- A sütő legalsó rácsán (ez változtatható attól függően, hogy mennyire éget a sütőnk), alaposan előmelegített, forró sütőben (250 °C vagy a maximum fokozat) süssük addig, amíg aranybarna lesz a széle, és az alja is kellően átsül.
A buzadarával készült pizzatészta recept más, mint a hagyományos búzalisztes recept, mert a buzadara jóval táplálóbb és egészségesebb alternatívát kínál. Néhány oka ennek:
- Magasabb tápérték: A buzadara magasabb rosttartalommal rendelkezik, mint a hagyományos búzaliszt, így lassabban emészthető, és hosszabb ideig tartja telítettnek az embert.
- Gluténmentes alternatíva: A buzadara gluténmentes, így ideális választás lehet azoknak, akik gluténérzékenyek vagy gluténmentes étrendet követnek.
- Egészségesebb összetevők: A buzadara magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos búzaliszt. Például több B-vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaz.
- Ízletesebb textúra és íz: A buzadara jellegzetes ízt és textúrát ad a tésztának, ami egyedi és ízletes élményt nyújt,
- FORRÁS:nosalty
- Sütés hőfoka: 250 °C
Szólj hozzá!