Itt a spárgaszezon
A spárga íze kiváló, termesztése pedig igen munkaigényes, talán ez magyarázza, hogy régen csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, és mi nagyon ajánljuk, mert az egyik legfinomabb tavaszi zöldség. Rendkívül sokféleképpen elkészíthető.
A szezonja április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni. Talán emiatt drága, bár szezonban megfizethető. Az ültetése utáni negyedik évben hozza az első igazi termését. A fehér a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld íze erőteljesebb, és nem feltétlenül szükséges meghámozni, ha jól le tudjuk öblíteni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke.
A spárga az egyik első tavaszi zöldség, amelyet számtalan módon elkészíthetünk.
HOGYAN ISMERHETJÜK FEL A FRISSET? Az spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Ellenkező esetben már öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsenget csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag). Tegyünk hozzá kevés cukrot és egy kiskanálnyi vajat, amelytől sokkal finomabb lesz. Ha egy citromkarikát is adunk hozzá, megmarad a színe. Kb. 15-20 perc alatt puhul meg. Ügyeljünk arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék. Az aszparágszálat eltörését úgy tudjuk elkerülni, ha állítva főzzük őket.
Fehér spárgából nagyon finom krémlevest készíthetünk.
Szólj hozzá!