A jó fröccs olaszrizlingből készül-Itt a története!
Az igazi fröccs készítéséhez minőségi fehérborra vagy rozéra van szükség, de a “piros” fröccs is népszerű választás. A fröccs egyfajta közösségi ital, amely összehozza az embereket, és a magyar gasztronómia fontos része. Nyáron, a forró napokon a fröccs kiváló hidratáló ital, amely frissít és felüdít.
Nem meglepő, hogy a fröccsélményt nemzetközileg is megpróbálják másolni, de valamiért soha nem ugyanaz. A fröccsözés, a bor és a szódavíz egyedülálló kombinációja valóban csak a magyar gasztronómia része, és az, ahogyan mi, magyarok fogyasztjuk és élvezzük, megkülönböztet minket más országoktól.
Éppen ezért ha még nem próbáltad, mindenképpen kóstold meg! Hagyd, hogy a fröccs új színt vigyen a nyári borozásba, és élvezd a frissességét és az egyedülálló ízvilágát!
Az olaszrizling
Az olaszrizling egy közép-európai, kárpát-medencei szőlőfajta. Magyarországon különösen fontos szerepet tölt be, a fajtát más országokban is termesztik. Eredete homályos, különböző források eltérő helyekre, például Nyugat-Európába vagy Délnyugat-Spanyolországba vezetik vissza. Horvátországot és Romániát is említik. Talán a legvalószínűbb az, hogy eredete a közép-európai régióban keresendő.
Alaktani leírása Az olaszrizling mérsékelten nagy levéllel rendelkezik, hegyes végekkel. Fürtjei közepesen nagyok és tömöttek, a bogyók vékony héjúak és lédúsak. Késői virágzású és bőtermő fajta, viszonylag jól tűri a szárazságot. Sokféle stílusú bort lehet belőle készíteni.
Termőhelyei Az olaszrizling elsősorban Magyarországon és a környező országokban található meg. Horvátországban, ahol grasevina néven is ismert, valamint Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Ausztriában is megtalálható. Ausztriában például szinte az összes létező stílust lefedik, pezsgőalapborokká is feldolgozzák Alsó-Ausztriában, míg a Steiermark-ban könnyű, gyümölcsös borok készülnek belőle. Magyarországon jelenleg mintegy 3800 hektáron termesztik, és kétségtelenül a Balaton környéke a fajta igazi hazája. Itt, főleg az északi borvidékeken (Badacsony, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak) találhatóak az olaszrizling ültetvények. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken belül is kiemelkedő a Csopak, ahol lényegében csak olaszrizlinget termelnek, bár a termékleírás legfeljebb 15% furmintot engedélyez. Csopak régóta meghatározó terület a szőlőtermelés szempontjából, több mint 2000 éve művelik itt a szőlőt. A mész és az agyag mellett a lösz és a híres permi vörös homokkő található meg itt, ami színében is kitűnik a borvidéken.
A bor jellemzése
A bor jellemzése Az olaszrizling semleges jellegű fajta, és szerteágazó stílusban készítenek belőle bort, ezért általánosítani nehéz. Könnyed, citrusos, gyümölcsös, friss boroktól az olajos textúrájú, testes, akár ásványos, visszafogott savakkal rendelkező fehérborokig sok minden elképzelhető. A leggyakoribb jellemzők közé tartozik a mandulavirág, mandula, zöld alma, dió és mogyoró ízjegyek. Neutrális jellege miatt jól tükrözi a termőhely sajátosságait.
Bor-étel párosítás Az olaszrizling az egyik legkedveltebb szőlőfajta Magyarországon, ezért nagyon sokféle stílusban találkozhatunk vele. Az olaszrizling borok igazi balatoni életérzést közvetítenek, mivel az északi part pincéiben szinte mindenhol megtalálhatóak. Az könnyed, üde, neutrális stílusban készített olaszrizlingek a nyár nagy kedvencei. Frissen és fröccsözve is sok borfogyasztó számára kedvelt. Ezek a könnyed borok ideálisak nyári grillezésekhez, zöldséges-salátás könnyű fogásokhoz. A gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően az olaszrizling képes megmutatni komolyabb arcát is. Ilyenkor megjelenhet az olajosabb, vastagabb textúra, mélyebb ízintenzitás, és sokszor ásványosabb jelleg is. Ezek a magas minőségű olaszrizlingek igazi gasztronómiai borok, nagyon szép, komplex ízkombinációkat alkotnak az összetettebb fogásokkal is, és egész évben kellemesek. A könnyed stílusú olaszrizlingeket érdemes frissen, az utolsó évjáratokból fogyasztani, míg az összetettebb, komplexebb borok jól reagálnak az érlelésre is. Minden esetben fontos a megfelelő hőmérsékleten történő tárolás, hogy a bor minősége megmaradjon. Az édes olaszrizling borokat célszerű valamivel lehűteni, és 6-8°C-on kínálni. Az olaszrizling borokhoz leginkább illő ételek közé tartoznak a zöldsaláták, gyökérzöldségek, hüvelyesek, gombák, friss és érlelt sajtok, szárnyasok, halak és a sertéshúsból készült ételek.
Szólj hozzá!